italiaanse kookworkshops

Geplaatst op door Donatella

Hier de data en thema van de Italiaanse kookworkshops van La Cucina di Donatella in Enkhuizen.

Hieronder staan de data voor open inschrijvingen. Heeft u al een groepje vanaf 4 personen, dan kunnen we een datum kiezen die voor u uitkomt!

AGENDA KOOKWORKSHOPS 2018

zo 21 januari : Verse Pasta maken (UITVERKOCHT)
zo 04 februari : Pane, Pizza & Focaccia
zo 18 februari : Verse Pasta maken
zo 11 maart : Giro d’Italia Menu   (UITVERKOCHT)
zo 25 maart : Verse Pasta maken
zo 15 april : Verse Pasta maken
zo 27 mei : Verse Pasta maken (UITVERKOCHT)
zo 10 juni : Giro d’Italia Menu
zo 24 juni : Verse Pasta maken
zo 08 juli: Pane, Pizza & Focaccia (UITVERKOCHT)
zo 15 juli : Verse Pasta maken (UITVERKOCHT)
zo 09 september : Alles over Risotto maken
zo 23 september : Verse Pasta maken
zo 07 oktober : Pane, Pizza & Focaccia (UITVERKOCHT)
zo 21 oktober : Verse Pasta maken (UITVERKOCHT)
zo 04 november : Giro d’Italia Menu
zo 18 november : Verse Pasta maken
zo 02 december : Feestdagen Menu (UITVERKOCHT)
zo 16 december : Verse Pasta maken

Deze workshops zijn op basis van open inschrijving en behandelen een specifieke Italiaanse kookthema:

 • Pasta fresca – Verse Pasta maken : hoe maak je zelf verse pasta? Dit is het hoofdthema van deze workshop:  gnocchi di patate, orecchiette, tagliatelle, ravioli, pappardelle, crespelle, maltagliati, canederli  enzovoort.
  Tijdens de workshop maken we drie verschillende verse pasta’s en een dessert. Je leert hoe je deze pasta nog beter maakt met diverse smaken van zelfgemaakte bijbehorende sausen. Uiteraard alles vers!
  Alle pastagerechten worden daarna samen aan tafel geproefd en natuurlijk drinken we de bijpassende wijnen erbij. Een echte espresso en een heerlijk glaasje ijskoude zelfgemaakte limoncello (citroenenlikeur) zijn de perfecte afsluiter van deze kookworkshop.

 • Pane, Pizza e Focaccia – Brood, Pizza en Focaccia. Hoe wij Italianen een feest maken met brooddeeg! Pane (brood), Pizza en Focaccia (pizzabrood): de drie musketiers van de Italiaanse bakkerij! Je leert in deze workshop de echte Pizza Margherita te maken, het beste oerbrood van oma en focaccia met verse rozemarijn. Je zult verstelt staan hoe eenvoudig en smaakvol dit is! Samen maken we ook een lekkere dessert. Alles wordt daarna samen aan tafel geproefd en natuurlijk drinken we de bijpassende wijnen erbij. De lekkere dolce sorpresa, een echte espresso en een heerlijk glaasje ijskoude zelfgemaakte limoncello (citroenenlikeur) zijn de perfecte afsluiter van deze kookworkshop.
 • Tutto sul risotto – Alles over Risotto maken. Risotto wordt vaak gezien als een moeilijk recept om te bereiden. Je zult zien dat het niet zo is: je hebt weliswaar een beetje geduld en de juiste ingrediënten nodig, maar het resultaat zal je toejuichen. Je leert tijdens deze workshop alle tips en methodes (soorten rijst, tostatura, mantecatura, risotto all’onda, enz.) om de perfecte risotto te maken! We gaan 3 verschillende risotto’s  bereiden: mare (op visbasis), monti (op vlees/kaas basis) en vegetariano (vegetarisch, met porcini padestoelen). Samen maken we ook een heerlijk dessert. Daarna gaan we samen aan tafel om te genieten met bijpassende wijnen. De lekkere dolce sorpresa als dessert, espresso en een heerlijk glaasje ijskoude zelfgemaakte limoncello (citroenenlikeur) zijn de perfecte afsluiter van deze kookworkshop.
 • GIRO D’ITALIA: Cucina Pugliese – Apuliaanse Keuken. Dit is de Keuken uit mijn dierbaar regio Puglia (Apulië) waar ik geboren ben. Er wordt vaak gezegd dat de Keuken van Apulië een van de beste voorbeelden is van de Mediterrane Keuken. La Cucina Pugliese is eenvoudig en traditioneel, en maakt zowel gebruik van de schatten van het land als van de Adriatische en Ionische zee. Essentiële onderdelen zijn pasta (een regionale specialiteit zijn orechiette, ofwel “kleine oortjes”, die zo genoemd worden vanwege hun holle, ronde vorm die wel wat weg heeft van een oor), geitenkaas, tomaten, lamsvlees, top extra vergine olijfolie en veel groenten, vis en schaaldieren. Tijdens deze workshop wordt er een verrukkelijk Apuliaans vier- gangenmenu’s gemaakt.
 • GIRO D’ITALIA: Cucina Siciliana – Siciliaanse Keuken. We maken kennis met “l´altra Italia” (het andere Italië): Sicilië, wild maar getemd. Deze regio is in het middelpunt van de Middellandse Zee gelegen en heeft, in de loop der eeuwen, veel culturele invloeden van diverse volkeren (de Grieken, de Phoeniciërs, de Arabieren, de Normannen, de Spanjaarden, de Fransen) gekend. Deze achtergelaten cultuurschatten, natuurlijk  zijn terug te vinden ook in het eten.
  Een bijzondere Keuken, la Cucina Siciliana: gemaakt van zonnige, fris en unieke gerechten. Tijdens deze workshop wordt er een overheerlijke Siciliaans vier-gangenmenu’s gemaakt.
 • Menù delle Feste – Feestdagen Menu.
  Kerst is een van de belangrijkste feesten van het jaar in Italië. De feestelijkheden vallen op Vigilia di Natale (kerstavond) en Natale (eerste kerstdag). Tweede kerstdag heet Santo Stefano, en dit is geen echte belangrijke dag, hoewel de winkels dicht blijven. Men eet samen zoals op zondagen, maar het grote maal wordt gereserveerd op Vigilia di Natale en Natale zelf. Maar, men begint op Santo Stefano alvast uit te kijken naar il “cenone”, het volgende grote eetfestijn op Capodanno (oudejaarsavond)!
  Pasqua, oftewel Pasen, wordt beschouwd als de tweede belangrijkste vakantie in Italië na Kerstmis. Voor de Paasdagen luidt in Italie het gezegde: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Kerst met je familie, Pasen met wie je maar wilt). Pasen bestaat uit Venerdì Santo (Goede Vrijdag) en dan zondag Pasqua (Eerste Paasdag) en maandag Pasquetta (Tweede Paasdag). In het algemene op Eerste Paasdag luncht men met de hele familie. Veel Italiaanse steden hebben hun eigen, eeuwenoude paastraditie, maar traditioneel gezien mag in heel Italië lam zeker niet op het menu ontbreken, vanwege de katholieke symboliek. Op Tweede Paasdag voor veel Italianen staan op het programma uitstapjes. Als het mooi weer is breng je de dag door op het platteland of het strand met een uitgebreid picknick of barbecue met je vrienden.

  Het is niet makkelijk om in één woord te vangen wat in Italie met Kerst en Pasen word gegeten. De tradities verschillen sterk van regione (regio) tot regione, dus iedereen kookt eigen recepten die alleen in hun regio voor deze feestdagen worden klaargemaakt.
  Tijdens deze workshop wordt er een overheerlijke vijf-gangen feestmenu’s gemaakt, met iedere gang uit een ander regio. Hieronder enkele voorbeelden.

Algemeen : minimaal aantal deelnemers is 4 en maximaal aantal is 8. La Cucina di Donatella behoudt zich het recht bij minder dan 4 aanmeldingen de workshops te annuleren. Vooruitbetaalde bedragen worden dan per bankrekening teruggestort of blijven geldig voor een andere workshop. Natuurlijk als je kan zelf een groep samenstellen van tenminste 4 personen, dan is elke datum en thema in overleg mogelijk. 

Locatie : Enkhuizen

Tijden :  van 15.30 tot rond 21.30 uur.

Prijs : 75,-  euro p.p.  incl. BTW voor een kookles van ong. 5 uur met een vier-gangen Italiaans menu inclusief huiswijn, overige dranken (aperitivo, espresso en liqueur), geprint receptuur om mee te nemen en gebruik van schort van La Cucina di Donatella.
Tenslotte afwas doe ik wel! 

Inschrijven kookworkshop : om in te schrijven neem contact met mij (Donatella) op en stuur een e-mail naar donatella@rentthecook.com OF bel 0228 – 32 27 07