italiaanse kookworkshops

Hier de data en thema voor open inschrijvingen van de Italiaanse kookworkshops van La Cucina di Donatella in Enkhuizen. 

Komt je niet uit met de volgende data en heb je al een groepje vanaf 4 personen, dan kunnen we samen een datum en een kookthema kiezen die voor jou beter uitkomt.

AGENDA KOOKWORKSHOPS 2020

zo 12 januari: alles over RISOTTO maken
zo 26 januari: verse PASTA maken
zo 09 februari: PANE, PIZZA & FOCACCIA
zo 23 februari: verse PASTA maken (UITVERKOCHT)
zo 08 maart: GIRO d’ITALIA Menu 
zo 22 maart: verse PASTA maken
zo 05 april: alles over RISOTTO maken
zo 19 april: verse PASTA maken
zo 17 mei: PANE, PIZZA & FOCACCIA
zo 07 juni: verse PASTA maken
zo 28 juni: APULIAANSE keuken
zo 23 augustus: verse PASTA maken
zo 06 september: alles over RISOTTO maken
zo 27 september: verse PASTA maken
zo 11 oktober: PANE, PIZZA & FOCACCIA
zo 25 oktober: verse PASTA maken 
zo 08 november: GIRO d’ITALIA Menu
zo 22 november: verse PASTA maken
zo 06 december: FEESTDAGEN menu (Kerstmenu)
zo 13 december: verse PASTA maken 

Deze workshops zijn op basis van open inschrijving en behandelen een specifieke Italiaanse kookthema:

PASTA FRESCA – Verse Pasta maken

Hoe maak je zelf verse pasta? Dit is het hoofdthema van deze workshop:  gnocchi di patate, orecchiette, tagliatelle, ravioli, pappardelle, crespelle, maltagliati, canederli,  enzovoort.
Tijdens de workshop maken we drie verschillende verse pasta’s en een dessert. Je leert hoe je deze pasta nog beter maakt met diverse smaken van zelfgemaakte bijbehorende sausen. Uiteraard alles vers! Alle pastagerechten worden daarna samen aan tafel geproefd. 

PANE, PIZZA & FOCACCIA – Brood, Pizza en Focaccia

italiaanse kookworkshops - pizza workshop
Hoe wij Italianen een feest maken met brooddeeg! Pane (brood), Pizza en Focaccia (pizzabrood): de drie musketiers van de Italiaanse bakkerij! Je leert in deze workshop de echte Pizza Margherita te maken, het beste pane cafone (oerbrood) en focaccia met verse rozemarijn. Je zult verstelt staan hoe eenvoudig en smaakvol dit is! Samen maken we ook een lekkere dessert en alles wordt daarna samen aan tafel geproefd.

TUTTO SUL RISOTTO – Alles over Risotto maken

italiaanse kookworkshop - risotto maken workshop
Risotto wordt vaak gezien als een moeilijk recept om te bereiden. Je zult zien dat het niet zo is: je hebt weliswaar een beetje geduld en de juiste ingrediënten nodig, maar het resultaat zal je toejuichen. Je leert tijdens deze workshop alle tips en methodes (soorten rijst, tostatura, mantecatura, risotto all’onda, enz.) om de perfecte risotto te maken!
We gaan 3 verschillende risotto’s  bereiden: mare (op visbasis), monti (op vlees/kaas basis) en vegetariano (vegetarisch, met porcini padestoelen). Samen maken we ook een heerlijk dessert. Daarna gaan jullie aan tafel om te genieten.

GIRO D’ITALIA CULINARIO – Culinaire Rondreis van Italië

Dit is een culinaire rondreis door de diverse regio van Italië: van Lombardije, Piemonte, Lazio tot Campania, Puglia, Sicilië en veel meer. We gaan samen een vier- gangenmenu’s maken met heerlijke streekgerechten.

 

CUCINA PUGLIESE – Apuliaanse Keuken

Dit is de Keuken uit mijn dierbaar regio Puglia (Apulië) waar ik geboren ben. Er wordt vaak gezegd dat de Keuken van Apulië een van de beste voorbeelden is van de Mediterrane Keuken.
La Cucina Pugliese is eenvoudig en traditioneel en maakt zowel gebruik van de schatten van het land als van de Adriatische en Ionische zee. Essentiële onderdelen zijn pasta (een regionale specialiteit zijn orechiette ofwel “kleine oortjes” (die zo genoemd worden vanwege hun holle, ronde vorm die wel wat weg heeft van een oor), geitenkaas, tomaten, lamsvlees, top extra vergine olijfolie en veel groenten, vis en schaaldieren.
Tijdens deze workshop wordt er een verrukkelijk Apuliaans vier- gangenmenu’s gemaakt.

CUCINA SICILIANA – Siciliaanse Keuken

We maken kennis met Sicilië, wild maar getemd. Deze regio is in het middelpunt van de Middellandse Zee gelegen en heeft, in de loop der eeuwen, veel culturele invloeden van diverse volkeren (de Grieken, de Arabieren, de Normannen, de Spanjaarden, de Fransen) gekend. Deze achtergelaten cultuurschatten, natuurlijk  zijn terug te vinden ook in het eten. Een bijzondere Keuken, la Cucina Siciliana: gemaakt van zonnige, fris en unieke gerechten.
Tijdens deze workshop wordt er een overheerlijke Siciliaans vier-gangenmenu’s gemaakt.

MENU DELLE FESTE – Feestdagen Menu

Kerst is een van de belangrijkste feesten van het jaar in Italië. De feestelijkheden vallen op Vigilia di Natale (kerstavond) en Natale (eerste kerstdag). Tweede kerstdag heet Santo Stefano en dit is geen echte belangrijke dag, hoewel de winkels dicht blijven. Men eet samen zoals op zondagen, maar het grote maal wordt gereserveerd op Vigilia di Natale en Natale zelf. Maar op Santo Stefano we beginnen alvast uit te kijken naar il “cenone”, het volgende grote eetfestijn op Capodanno (oudejaarsavond)!
Pasqua, oftewel Pasen, wordt beschouwd als de tweede belangrijkste vakantie in Italië na Kerstmis. Voor de Paasdagen luidt in Italië het gezegde: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Kerst met je familie, Pasen met wie je maar wilt). Pasen bestaat uit Venerdì Santo (Goede Vrijdag) , zondag Pasqua (Eerste Paasdag) en maandag Pasquetta (Tweede Paasdag). In het algemene op Eerste Paasdag luncht men met de hele familie. Veel Italiaanse steden hebben hun eigen, eeuwenoude paastraditie, maar traditioneel gezien mag in heel Italië lam zeker niet op het menu ontbreken, vanwege de katholieke symboliek. Op Tweede Paasdag voor veel Italianen staan op het programma uitstapjes. Als het mooi weer is breng je de dag door op het platteland of het strand met een uitgebreid picknick of barbecue met je vrienden.
Het is niet makkelijk om in één woord te vangen wat in Italië met Kerst en Pasen word gegeten. De tradities verschillen sterk van regione (regio) tot regio, dus iedereen kookt eigen recepten die alleen in hun regio voor deze feestdagen worden klaargemaakt.
Tijdens deze workshop wordt er een overheerlijke vijf-gangen feestmenu’s gemaakt, met iedere gang uit een ander regio. 

 

Algemeen: minimaal aantal deelnemers is 4 en maximaal aantal is 8. La Cucina di Donatella behoudt zich het recht bij minder dan 4 aanmeldingen de workshops te annuleren. Vooruitbetaalde bedragen worden dan per bankrekening teruggestort of blijven geldig voor een andere workshop. Natuurlijk als je kan zelf een groep samenstellen van tenminste 4 personen, dan is elke datum en thema in overleg mogelijk. 

Locatie: Enkhuizen (West-Friesland /Noord Holland)

Tijden: van 15.30 tot rond 21.30 uur.

Prijs: 75,-  euro p.p. inclusief BTW voor een kookles van ongeveer 5 uur met een vier-gangen Italiaans menu, geprint receptuur om mee te nemen en gebruik van schort van La Cucina di Donatella.
Tenslotte: de afwas doe ik wel! 

Inschrijven kookworkshop: om in te schrijven neem contact met mij (Donatella) op en stuur een e-mail naar info@lacucinadidonatella.nl OF bel 0228 – 32 27 07

X